• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Roşiile sunt pe terminate, creşterea de preţ va continua

    agrointeligenta.ro -

    Seceta din acest an a redus producţia de roşii, în unele zone din ţară, chiar şi la jumătate. Mai mult, producţia se va termina cu o lună mai devreme, în octombrie, şi nu în noiembrie, cum s-a întâmplat în 2011, susţin legumicultorii.

    „Preţul la roşii va creşte în perioada următoare, pentru că există tot mai puţină marfă. Peste o lună n-o să mai avem producţie, din cauza secetei”, susţine Mircea Croitoru, preşedintele grupului de legumicultori din Matca, judeţul Galaţi.

    Preţul la roşii a explodat în primele zile ale lunii septembrie în pieţele din întreaga ţară. Dacă la sfârşitul lunii august, kilogramul de roşii costa în jur de 2-3 lei, în prima săptămână din septembrie, preţul a ajuns să treacă de 4 lei.

    Seceta e de vină, susţin vânzătorii, de cele mai multe ori intermediari, care se plâng că găsesc tot mai greu marfă de calitate. De cealaltă parte, producătorii spun că ei n-au nicio vină că preţurile au luat-o razna, mai ales că nici măcar nu reuşesc să intre direct pe piaţă. „La Matca, roşiile se vând cu 2-2,2 lei pe kilogram (n.red – în jurul datei de 5 septembrie, iar castraveţii cu până la un leu pe kilogram. Fermierii nu se mai duc la piaţă, pentru că au probleme cu locurile şi peferă să dea legumele la intermediari. Până să ajungă pe tarabe, acestea trec prin 4-5 mâini”, spune Croitoru.

    Atât timp cât există o filieră bine pusă la punct a intermediarilor, care nici nu este fiscalizată, producătorii nici nu au cum să pătrundă în pieţe,. „În pieţe, toată lumea are certificat de producător, nici nu mai ştii cine este producător cu adevărat şi cine este intermediar”, declară legumicultorul.

    Producţia redusă de legume din acest an afectează şi producătorii de conserve, care sunt nevoiţi să lucreze la o treime din capacitate, deoarece nu au materie primă. Procesatorii locali se aprovizionează de la producători individuali, dar şi de la ferme specializate.


    Te-ar mai putea interesa

    Valentin Jecu, cultivator de usturoi, după tăierea subvenției: Vom ajunge de unde am plecat, să mâncăm usturoi chinezesc! S-a găsit soluția pentru ca micii fermieri din Lungulețu să își irige culturile agricole cu apă din Dâmbovița ANAF vinde la licitație ferma Elenei Udrea de 40 de hectare. Prețul de pornire pentru terenurile de la Nana

    Ultimele știri

    APIA a început autorizarea la plată pentru subvenția la porumb siloz! Fonduri europene de 2.000.000 euro/fermă pentru cultivatorii de legume și cartofi. Condiții de accesare Fermier lăsat fără banii din subvenții. ”APIA mi-a spus că nu merge softul și situația se deblochează după 25 august”