• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Tomata 2025. Legumicultorii – mulțumiți și nemulțumiți de introducerea unor densități minime

    Angelica Lefter -

    Densitățile minime pentru legumele cultivate în spațiile protejate, publicate în proiectul de Hotărâre a Guvernului privind aprobarea schemei ”Ajutor de minimis pentru aplicarea Programului de susţinere a producţiei de legume cultivate în spaţii protejate” în perioada 2025 – 2027, au devenit mărul discordiei între autorități și fermieri. Proiectul de Hotărâre a Guvernului menționat este publicat, în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și va intra în vigoare după ce va fi aprobat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.

    Pe când unii legumicultori susțin că acestea sunt densitățile minime sunt normale pentru culturile din spații protejate, alți fermieri, inclusiv o mare parte din cei ce produc legume în Bazinul legumicol Matca, județul Galați, nu sunt de acord cu această nouă regulă și spun că aceste densități publicate în Anexa 2 din proiectul de Hotărâre a Guvernului sunt total rupte de realitatea din teren.

    Citiți și: Oficial MADR: Tomata 2025 – noile reguli pentru subvenția de 1.500 de euro/1.000 mp de solar sau seră

    Fermierul Radu Costache, din Matca, județul Galați

    Cultivatorii de legume din Matca spun că, împreună cu autoritățile locale vor face o scrisoare către Ministerul Agriculturii, să modifice aceste densități și să-i lase să-și cultive legumele așa cum au făcut-o până acum, după cum a mărturisit pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, fermierul Radu Costache, din localitatea Matca, județul Galați.

    ”Eu cultiv un ha de legume în spații protejate: tomate, castraveți, ardei gras și fasole păstăi. La castraveți dăm drumul la recoltat, la păstăi cred că vom da drumul undeva la 1 aprilie. Acum m-au sunat de la Direcția Agricolă Județeană (DAJ) Galați și fac niște fotografii cu metrul pătrat, ca să demonstrăm că sunt densități mari. La ardei, cel puțin, este densitate care se punea în câmp, odată, nu de solarii. La ardeiul gras în proiect sunt 6-7 plante pe metru pătrat în solar, eu am la 3,3 plante pe metru pătrat, dar maxim-maximorum trebuie să fie undeva între 3 și 4 plante pe metru pătrat. La ardei, la gogoșari și la tomate, cam aceeași densitate este. La castraveți este în proiect de 2-3 plante, la fel normal sunt 3,3 – 3,5 plante pe metru pătrat. La tomate 4-6 plante pe metru pătrat în solar este mult, la fasole păstăi la solar 5 plante, noi punem maxim 3 plante pe metru pătrat. Noi așa cultivăm de când facem legumicultură”, a explicat legumicultorul Radu Costache.

    Fermierul a spus că împreună cu primarul comunei Matca și alți fermieri nemulțumiți vor face o adresă pe care intenționează să o trimită la Ministerul Agriculturii.

    ”Am vorbit cu domnul primar de la Matca și împreună cu mai mulți agricultori, să facem o adresă pe care să o trimitem la minister direct. Dacă am respecta aceste densități nu se poate face legumicultură. O să fie mult mai amre atacul de boli, de dăunători la densitatea aia și tratamentele ar trebui să fie mai dese și mai complexe”, a spus fermierul Radu Costache.

    Citiți și: Fonduri europene pentru fermele de legume și cartofi: maxim 2 milioane de euro. Condiții

    Raul Matei, fermier din județul Bihor  

    Există și fermieri mulțumiți de noile densități impuse pe metru pătrat pentru a obține sprijinul de minimis

    Sunt, însă și fermieri care par mulțumiți cu noile densități publicate de autorități și spun că acestea îi determină pe fermieri să fie corecți și să nu fraudeze sistemul, astfel că ei ar trebui să respecte numărul de plante cerut pe metru pătrat pentru a obține sprijinul de minimis.

    Raul Matei, fermier din județul Bihor, a menționat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că densitățile publicate de minister pentru consultare publică nu îl încurcă în procesul de producție.

    ”Până acum am cultivat la fel, la densitățile menționate în proiect. Eu îi înțeleg pe cei de la Minister, pentru că marea majoritate a producătorilor care au optat pentru minimis au pus plantele doar să fie puse, că le măsoară, să ia banii. Îi înșeleg pe cei de la minister pentru că așa își iau și ei o siguranță că plantele sunt puse așa cum ar trebui. Fermierii ar trebui să fie în normalitate, nu să pună roșiile, una la 70 de cm, doar să umple solarul să aibă 10 ari, să vadă inspectorul care vine că are roșii și gata. Mai ales dacă au certificat de producător își fac foaia de la certificat și la un vecin și oriunde. Noi, cum suntem cu societăți, nu putem să facem aceste chestii. De aceea suntem unde suntem, pentru că românului îi place să umble cu șmecheriile. Eu cultiv 13.000 de mp în solarii și am și în câmp. Valorific la supermarketuri. Legea pe care au făcut-o, mi se pare perfect normală. Eu nu pot să merg la supermarket să-i spun să-mi facă o factură pe 2.000 de kg de roșii și eu să nu-i dau roșiile, nu se poate așa ceva!”, a menționat fermierul bihorean Raul Matei.

    Menționăm că în Anexa2 din proiectul de Hotărâre a Guvernului privind aprobarea schemei ”Ajutor de minimis pentru aplicarea Programului de susţinere a producţiei de legume cultivate în spaţii protejate” în perioada 2025 – 2027, pus în dezbatere pe site-ul Ministerului Agriculturii, sunt menționate următoarele densități ce trebuie respectate pentru ca fermierii să poată fi eligibili pentru obșinerea ajutorului de minimis:


    Te-ar mai putea interesa

    ANAF vinde la licitație ferma Elenei Udrea de 40 de hectare. Prețul de pornire pentru terenurile de la Nana Valentin Jecu, cultivator de usturoi, după tăierea subvenției: Vom ajunge de unde am plecat, să mâncăm usturoi chinezesc! Fermier care își uda varza cu apă din Dâmbovița – săltat din câmp! Comunitatea din Lungulețu se revoltă!

    Ultimele știri

    Elena Mateescu, ANM, anunță zile cu nopți tropicale, furtuni puternice și 42 de grade Celsius Combinele chinezești de putere mică au intrat pe piața UE. Cu cât le pot cumpăra fermierii Ministrul Florin Barbu: ”Nu voi pleca de la nicio întâlnire cu fermierii fără să am un mandat clar din partea lor cu privire la noua PAC”