• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • S-a lansat primul tractor electric autonom care poate fi folosit și în scopuri militare

    Violina Gorcinschi -

    Voltrac – tractor electric autonom, folosit și în scopuri militare. Startup-ul spaniol Voltrac a dezvăluit un vehicul electric autonom. „Tractorul” este conceput nu doar pentru a transporta culturi și echipamente agricole, ci și pentru a livra provizii esențiale către fronturi – fără a risca vieți omenești.

    În operațiunile agricole, Voltrac trage culturi sau alte încărcături (grele) și poate colecta simultan date valoroase despre sănătatea plantelor cu ajutorul camerelor integrate. Dacă este necesar, vehiculul autonom de transport poate fi convertit în scopuri militare – de exemplu, cu tehnologie anti-bruiaj și drone interceptoare.

    Potrivit startup-ului, discuțiile inițiale cu departamentele NATO privind posibilele scenari sunt deja în curs de desfășurare. Pentru misiuni deosebit de periculoase, cum ar fi deminarea sau aprovizionarea în prima linie, utilajul poate fi operat de la distanță, potrivit portalului de știri al startup-urilor thenextweb.com, citat de Agrarheute.

    Voltrac – tractor electric autonom cu capacitate de încărcare de 4.000 kg și autonomie de 20 de ore

    „Tractorul” poate transporta încărcături de până la 4.000 kg, atinge o viteză maximă de 40 km/h și are o autonomie de până la 20 de ore cu bateriile sale înlocuibile de 200 kW. În prezent, tractorul Voltrac este controlat de la distanță, similar unei drone FPV.

    Citește și: Două combine negre au creat panică după ce au fost confundate cu mașini de război

    În viitor, însă, o singură persoană va monitoriza mai multe vehicule simultan dintr-un punct central de control – iar pe termen lung, mașinile vor funcționa complet autonom. Dezvoltatorii așteaptă în prezent aprobarea de reglementare pentru funcționarea autonomă.

    Tractorul fără șofer proiectat de spanioli (foto: popsci.com)

    Voltrac – tractor electric autonom. Agricultură inteligentă prin sisteme de învățare

    Voltrac își propune să ofere mai mult decât performanță de transport: tractorul efectuează „experimente live” pe câmpuri, testând diferite metode de cultivare, analizându-le eficacitatea și adaptând strategia în timp real. Acest lucru creează un sistem de auto-învățare care ar trebui să ducă la randamente mai mari, costuri de operare mai mici și o utilizare mai redusă de substanțe chimice pe termen lung.

    Citește și: Un fermier și-a comandat online un tractor produs în China. Utilajul a fost livrat ca un colet…mai mare

    Mințile din spatele Voltrac: Expertiză în aviație și inteligență artificială

    Voltrac este susținută de doi fondatori cu o experiență impresionantă: Thomas Hubregtsen, care a lucrat la sisteme de inteligență artificială la BMW și Google X, și Francisco Infante Aguirre, inginer aerospațial cu experiență la Destinus și Volocopter. Aguirre aduce, de asemenea, expertiză agricolă din afacerea de familie Aguirre Agricola, unul dintre cei mai mari furnizori de tehnologie agricolă din Spania.

    Voltrac a fost fondată acum puțin peste un an. Cu o finanțare pre-seed de 2 milioane de dolari, a fost realizat primul prototip. Producția de serie este programată să înceapă în 2026, o nouă rundă de finanțare fiind planificată pentru septembrie 2025. Accentul se pune pe dezvoltarea internă completă a hardware-ului și software-ului – în mare parte bazată pe componente disponibile comercial.


    Te-ar mai putea interesa

    Raport USDA – iulie 2025: prețul grâului după noile estimări la recoltele din Ucraina și Rusia Valentin Jecu, cultivator de usturoi, după tăierea subvenției: Vom ajunge de unde am plecat, să mâncăm usturoi chinezesc! Raport USDA – iulie 2025: Producție record la floarea-soarelui în Federația Rusă. Prețuri la zi în România

    Ultimele știri

    Ursoaică cu doi pui, la poarte unei ferme din Mureș. Maria Huprich, fermieră: Mă tem să mai ies în curte! Stupină salvată la timp din fața flăcărilor – șase hectare de miriște și vegetație uscată au ars ANSVSA: Tarifele suportate de fermieri pentru identificarea și înregistrarea animalelor