• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • UE taie o parte din subvențiile fermierilor români

    Roxana Dobre -

    Comisia Europeană (CE) a publicat o decizie prin care exclude de la plată o serie de subvenții acordate țărilor membre, bani finanțați din Fondul european de garantare agricolă (FEGA) și Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR). Conform deciziei, cuantumurile comunicate țărilor membre se referă la cheltuieli efectuate de agențiile de plăți acreditate și declarate în cadrul FEGA sau în cadrul FEADR care se exclud de la finanțarea din partea Uniunii.

    CE a publicat vineri, 13 iunie, în Jurnalul Oficial o decizie de punere în aplicare (UE) 2025/1147 a Comisiei din 11 iunie 2025 de excludere de la finanțarea de către Uniunea Europeană a anumitor cheltuieli efectuate de anumite state membre în cadrul Fondului european de garantare agricolă (FEGA) și al Fondului european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR). România se află în anexa publicată de CE doar cu măsuri pentru situații de criză acordate pentru vin, anii 2020 și 2021.

    Citiți și: Plăți finale la APIA pentru subvențiile pe anul trecut. Sumele virate fermierilor până vineri

    Decizie de excludere de la finanțarea de către Uniunea Europeană a anumitor cheltuieli efectuate de anumite state membre

    Plăți excluse de la finanțare de către UE 

    Conform deciziei citate care a fost publicată astăzi în Jurnalul Oficial, o serie de cheltuieli efectuate de anumite state membre în cadrul Fondului european de garantare agricolă (FEGA) și al Fondului european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) sunt excluse de la finanțare astfel:

    Articolul 1

    Cuantumurile care figurează în anexă și care se referă la cheltuieli efectuate de agențiile de plăți acreditate ale statelor membre și declarate în cadrul FEGA sau în cadrul FEADR se exclud de la finanțarea din partea Uniunii.

    Articolul 2

    Prezenta decizie se adresează Regatului Belgiei, Republicii Bulgaria, Republicii Cehe, Regatului Danemarcei, Republicii Elene, Regatului Spaniei, Republicii Franceze, Republicii Croația, Republicii Italiene, Republicii Lituania, Ungariei, Regatului Țărilor de Jos, Republicii Portugheze, României, Republicii Slovace și Regatului Suediei.

    Anexa privind cheltuielile efectuate de agențiile de plăți acreditate ale statelor membre și declarate în cadrul FEGA sau în cadrul FEADR care se exclud de la finanțarea din partea Uniunii

    Citiți și: Ordin MADR în Monitorul Oficial. Fermieri cu subvenții APIA tăiate parțial sau total

    Comisia a efectuat verificări 

    În decizia publicată în Jurnal se menționează că, în conformitate cu articolul 52 din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 și cu articolul 55 din Regulamentul (UE) 2021/2116, Comisia efectuează verificările necesare, comunică statelor membre rezultatele acelor verificări, ia în considerare observațiile statelor membre, inițiază discuții bilaterale în vederea ajungerii la un acord cu statele membre în cauză și le comunică acestora concluziile sale în mod oficial.

    Sursa citată mai precizează că unele state membre au recurs la procedura de conciliere. Comisia a examinat rapoartele emise de organismul de conciliere cu privire la rezultatele acestor proceduri de conciliere.


    Te-ar mai putea interesa

    Comisia Europeană: Statele membre trebuie să taie subvențiile fermierilor care primesc și pensie Fermier care își uda varza cu apă din Dâmbovița – săltat din câmp! Comunitatea din Lungulețu se revoltă! ANAF vinde la licitație ferma Elenei Udrea de 40 de hectare. Prețul de pornire pentru terenurile de la Nana

    Ultimele știri

    Combinatul Azomureș și-a reluat producția de îngrășăminte și funcționează la o treime din capacitate Alertă meteo: val de căldură, caniculă și disconfort termic accentuat în 20 de județe Vremea în următoarele patru săptămâni: perioade călduroase alternate cu ploi