• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Amenzi de milioane aplicate operatorilor. Bilanțul ANSVSA pentru campania „Zero toleranță pentru neregulile alimentare”

    Violina Gorcinschi -

    ANSVSA a încheiat campania „Zero toleranță pentru neregulile alimentare”. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat încheierea campaniei naționale de control „Zero toleranță pentru neregulile alimentare”, desfășurată în perioada 13 – 30 iunie 2025, ca parte a angajamentului instituției de a proteja sănătatea publică și de a combate orice formă de fraudă alimentară.

    Campania a fost inițiată la nivel național în data de 13 iunie, sub coordonarea directă a președintelui ANSVSA, dr. Alexandru Bociu, și s-a desfășurat în paralel cu activitatea Comandamentului Estival deschis la Constanța începând cu 16 iunie. Aceste două inițiative au acționat complementar, vizând atât controale riguroase, cât și activități de consiliere, prevenție și dialog activ cu mediul de afaceri.

    Pentru a asigura eficiența și rigurozitatea controalelor, a fost constituit un colectiv temporar de lucru, format din directorii executivi ai Direcțiilor Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor din județele Olt, Dâmbovița, Teleorman, Ialomița și din Municipiul București, precum și din inspectori de specialitate din cadrul acestor structuri.

    ANSVSA: Campania „Zero toleranță pentru neregulile alimentare”, încheiată

    În cadrul campaniei, au fost efectuate controale tematice în hipermarketuri, supermarketuri, restaurante, fast-food-uri, măcelării, pescării și unități de depozitare. Accentul a fost pus pe verificarea respectării legislației privind siguranța alimentelor, trasabilitatea produselor și conformitatea cu standardele de igienă și funcționare.

    Citește și: Controale ANSVSA de amploare la nivel național: „Zero toleranță” pentru nereguli

    Principalele rezultate ale campaniei:

    – 441 de operatori economici verificați;
    – 336 de sancțiuni contravenționale aplicate, în valoare totală de 5.407.000 de lei;
    – 21 de Ordonanțe de Suspendare a Activității (11 supermarketuri, 10 hipermarketuri);
    – 5 Ordonanțe de Interzicere a Activității (1 hipermarket, 3 supermarketuri, 1 depozit frigorific);
    – 11.783 de kg de produse alimentare (carne, pește, lactate, legume, fructe, produse de panificație și prăjituri) și 4.326 de ouă, reținute oficial și dirijate către unități de neutralizare;
    – 42,5 kg de produse de origine nonanimală cu etichetare falsificată, pentru care a fost activată alerta de fraudă alimentară prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje (SRAAF);
    – 93 de teste de sanitație pentru evaluarea igienizării suprafețelor de lucru;
    – 41 de probe alimentare prelevate, în vederea determinării de specie și prevenirii substituției frauduloase a produselor.

    Obiectivele campaniei:

    Amenzi de peste 5 milioane de lei aplicate operatorilor (foto: Facebook)

    Prevenția și informarea – priorități în relația cu operatorii

    Un element de noutate al campaniei a fost dimensiunea educațională și colaborativă. Prin intermediul Comandamentului Estival, ANSVSA a derulat:

    „Este foarte important ca autoritățile să nu fie percepute doar ca entități de control. Vrem un parteneriat onest cu operatorii economici, bazat pe profesionalism și prevenție”, a declarat dr. Alexandru Bociu, președintele ANSVSA.

    Citește și: Peste 10.000 de controale ANSVSA au fost efectuate luna trecută în fabricile de pâine, băuturi și alte produse alimentare

    ANSVSA: Controale permanente și colaborare cu mediul de afaceri

    Campania națională s-a încheiat, dar acțiunile de control continuă la nivelul întregii țări, în toate tipurile de unități alimentare – magazine, depozite, unități de procesare sau transport. În paralel, ANSVSA își consolidează activitatea de consiliere și dialog cu operatorii economici, pentru a sprijini conformarea voluntară și anticiparea riscurilor.

    „În continuarea campaniei naționale, activitatea noastră se va concentra și pe zona litoralului, prin intermediul Comandamentului Estival. Ne dorim să oferim turiștilor un grad ridicat de siguranță alimentară în concediu, iar pentru aceasta, echipe de inspectori ai ANSVSA vor desfășura controale zilnice, în toate zonele de interes turistic de pe litoral, pe întreaga durată a sezonului estival. Ne dorim reducerea semnificativă a riscurilor alimentare, creșterea nivelului de conformare a operatorilor și consolidarea încrederii consumatorilor în produsele de pe piața românească. Este un efort comun, care cere responsabilitate, rigoare și comunicare permanentă”, a adăugat președintele ANSVSA


    Te-ar mai putea interesa

    Cojile de pepene – eficiente în combaterea dăunătorilor la legume S-a găsit soluția pentru ca micii fermieri din Lungulețu să își irige culturile agricole cu apă din Dâmbovița Fermier care își uda varza cu apă din Dâmbovița – săltat din câmp! Comunitatea din Lungulețu se revoltă!

    Ultimele știri

    Elena Mateescu, ANM, anunță zile cu nopți tropicale, furtuni puternice și 42 de grade Celsius Combinele chinezești de putere mică au intrat pe piața UE. Cu cât le pot cumpăra fermierii Ministrul Florin Barbu: ”Nu voi pleca de la nicio întâlnire cu fermierii fără să am un mandat clar din partea lor cu privire la noua PAC”