• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Comisia Europeană a aprobat introducerea pe piață a alimentelor cu soia modificată genetic. Cultivarea rămâne interzisă

    Violina Gorcinschi -

    Comisia Europeană a aprobat introducerea pe piața a alimentelor, ingredientelor alimentare și hranei pentru animale care conțin, constau în sau sunt produse din soia modificată genetic MON 87705 × MON 87708 × MON 89788.

    Comisia Europeană a autorizat, săptămâna trecută, importul de soia modificată genetic destinată consumului uman și furajer. Cultivarea este în continuare interzisă, iar etichetarea produselor ce conțin soia OMG va trebuie să fie realizată în condiții stricte. Autorizația este valabilă 10 ani, iar titularul autorizației este Bayer CropScience LP, reprezentată în Uniune de Bayer Agriculture BV.

    Decizia Comisiei Europene vine în urma analizei Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA) care a arătat că acest tip de soia modificată genetic este la fel de sigură pentru consum ca cea convențională. Potrivit Comisiei, acest produs agricol a fost supus unei proceduri amănunțite și stricte de evaluare pentru a asigura un grad mare de protecție pentru consumul uman, sănătatea animalelor și pentru mediu.

    Comercializarea soiei modificate genetic în UE. Autorizație pe 10 ani

    Comisia UE a publicat ieri, luni – 7 iulie, în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, decizia prin care a autorizat ca, pentru 10 ani, să fie produse alimentare cu soia modificată genetic pe piața europeană. În continuare, însă, este interzisă cultivarea acesteia.

    Citește și: Comisia Europeană a autorizat noi importuri de porumb modificat genetic pentru hrana animalelor

    Următoarele produse sunt autorizate în conformitate cu condițiile stabilite decizie:

    Pentru a se asigura utilizarea produselor în limitele autorizației acordate prin decizia Comisiei, etichetarea produselor care conțin sau constau din OMG-ul pentru care se solicită autorizația, cu excepția produselor alimentare, ar trebui completată cu o indicație clară care să specifice că este interzisă folosirea produselor în cauză pentru cultivare. Totodată, trebuie să aibă și mențiunea „cu conținut crescut de lipide mononesaturate și conținut redus de lipide polinesaturate” sau, după caz, în documentele care însoțesc produsele.

    Citește și: SUA a aprobat intrarea pe piață a primului soi de grâu modificat genetic

    Soia modificată genetic este justificată de nevoia îmbunătățirii culturilor. Materialul genetic este modificat artificial pentru a-i conferi proprietăți noi, precum rezistența plantelor la boli, dăunători sau secetă sau o toleranță crescută la erbicide, îmbunătățind calitatea alimentelor, valoarea lor nutrițională sau randamentul.


    Te-ar mai putea interesa

    Doliu în lumea legumicultorilor. O legendă a industriei semințelor s-a stins din viață Fermier care își uda varza cu apă din Dâmbovița – săltat din câmp! Comunitatea din Lungulețu se revoltă! Valentin Jecu, cultivator de usturoi, după tăierea subvenției: Vom ajunge de unde am plecat, să mâncăm usturoi chinezesc!

    Ultimele știri

    Combinatul Azomureș și-a reluat producția de îngrășăminte și funcționează la o treime din capacitate Alertă meteo: val de căldură, caniculă și disconfort termic accentuat în 20 de județe Vremea în următoarele patru săptămâni: perioade călduroase alternate cu ploi