O lege nouă pentru emiterea titlurilor de proprietate a fost publicată în Monitorul Oficial


Lege importantă pentru deținătorii de terenuri sau moștenitorii acestora. O modificare a Legii fondului funciar nr. 18/1991 a fost publicată în Monitorul Oficial nr.674 și vizează deținătorii de terenuri sau moștenitorii acestora, care nu s-au înscris în cooperative agricole de producție și nu au cedat terenurile către stat și pot solicita emiterea unui titlu de proprietate.
Legea 136/2025 pentru modificarea alin. (21) și (23) ale art. 27 din Legea fondului funciar nr. 18/1991 a fost publicată în Monitorul Oficial nr.674 de joi, 17 iulie. Aceasta permite Comisiilor locale de fond funciar să emită la cerere titluri de proprietate pentru terenurile care figurează în registrele agricole sau cadastrale și nu sunt revendicate de alte persoane, nu au fost înscrise la fostul CAP şi nu au fost preluate de stat. Astfel, sunt simplificate procedurile de reintrare în drepturi pentru foarte mulţi proprietari.
Citiți și: Titluri de proprietate pentru proprietari și moștenitori. Termen limită: 20 noiembrie, la primării

Noua lege permite celor care dețin terenuri sau sunt mostenitori să solicite direct Comisiilor locale de fond funciar să emită la cerere titluri de proprietate: Astfel, Legea 136/2025modifică alin. (21) și (23) ale art. 27 din Legea fondului funciar nr. 18/1991 după cum urmează:
Articol unic. — La articolul 27 din Legea fondului funciar nr. 18/1991, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1 din 5 ianuarie 1998, cu modificările și completările ulterioare, părțile introductive ale alineatelor (2 indice 1) și (2 indice 3) se modifică și vor avea următorul cuprins:
„(2 indice 1) Pe întreaga perioadă de funcționare a comisiilor locale de fond funciar deținătorii sau moștenitorii acestora care nu s-au înscris în cooperativa agricolă de producție, nu au predat sau nu li s-au preluat la stat terenurile prin acte translative de proprietate pot solicita, la cerere, comisiei județene emiterea titlului de proprietate în condițiile prezentei legi.
(2 indice 3) În cazul terenurilor aferente casei de locuit și anexelor gospodărești edificate anterior datei de 1 ianuarie 1990, precum și curții și grădinii din jurul acestora, proprietarii caselor de locuit, inclusiv cei care au cumpărat imobilul potrivit prevederilor Legii nr. 112/1995 pentru reglementarea situației juridice a unor imobile cu destinația de locuințe, trecute în proprietatea statului, cu modificările ulterioare, sau cei care au dobândit aceste imobile prin acte translative de proprietate pot solicita primăriei localității sau, după caz, primăriilor localităților în raza căreia/cărora se află situat/situate terenul/terenurile atribuirea în proprietate a terenurilor deținute; prefectul emite ordin privind atribuirea titlului de proprietate pe baza propunerii primăriilor, care verifică întrunirea cumulativă a condițiilor”.