• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Supermarketurile recunosc că mâncarea e scumpă în România: „…dar nu ne omorîţi”

    agrointeligenta.ro -

    Alimentele din România sunt mai scumpe decât în alte ţări, recunosc până şi retailerii. Mai mult, pe filiera agricultori-procesatori-comercianţi toată lumea se plânge că nu are profit. O situaţie cu care consumatorul s-a obişnuit de ani buni.

    Productivitate redusă şi tehnologiile depăşite din agricultură, sector care nu acoperă consumul populaţiei, alături de deficitul de comerţ exterior la produse alimentare, în contextul creşterii preţurilor la alimente la nivel mondial sunt principalele cauze pentru care alimentele sunt mai scumpe pe rafturile magazinelor din România, susţine Alexandru Vlad, director al Selgros şi vicepreşedintele Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR).

    „Rugămintea noastră este să nu ne omorâţi. Diferenţa între a trăi şi a muri este foarte mică. Orice intervenţie masivă ar putea duce la dispariţia multora dintre noi”, a declarat Vlad la o conferinţă dedicată industriei de retail din România organizată de Mediafax.

    România a avut în perioada 2007 – 2011 un deficit de comerţ exterior la produse agroalimentare de 7 mld. euro, deficitul anual fiind în medie de 1,4 mld. euro. În topul produselor importate se află carnea, cerealele, zahărul, fructele, dar şi diverse reziduri alimentare.

    De ce recurg retailerii la importuri? Pentru că în multe cazuri nu există furnizori locali care să asigure „producţie şi mai ales calitate constantă timp de 12 luni”, spune Vlad care se referă în principal la sectorul de fructe şi legume.

    Există totuşi şi comercianţi, cum este Metro Cash&Carry, care au rezolvat – chiar şi parţial – problema pe cont propriu. Metro, de exemplu, are un program cu 200 de fermieri din regiunea Poiana Mare – Calafat care au devenit furnizori de legume. Programul funcţionează bine, aşa că va fi extins şi pe alte regiuni, dar şi la alte categorii de produse. Un semn, că se poate lucra cu producătorii locali.

    Unde vede AMRCR rezolvarea problemelor de pe lanţul agricultori- procesatori- comecianţi? Tot în buzunarul contribuabililor! Asociaţia enumeră o serie de măsuri cum ar fi reducerea TVA-ului la alimente, stimularea înfiinţării de exploatări agricole de suprafaţă mare, indiferent de forma de proprietate (privată, arendă, cooperativă) sau a înfiinţării de ferme zootehnice mari. Nu în ultimul rând, este importantă şi înfiinţarea de centre zonale de colectare de legume – fructe.

    Reducerea taxelor şi impozitelor, care nu fac altceva decât să-i sufoce pe producători, este susţinută şi de Sorin Minea, preşedintele Romalimenta. Dacă taxele ar fi mai mici, s-ar mări consumul, iar piaţa neagră s-ar reduce, afirmă Minea.


    Te-ar mai putea interesa

    În Ucraina se va construi o fermă-gigant de găini cu o producție zilnică de 1,6 milioane de ouă Udarea ardeilor – norme de udare. Cât de des se pune apă la ardei vara Cu ce stropim trandafirii contra afidelor, păduchii verzi ai rozelor!

    Ultimele știri

    Ziua Câmpului Merpano s-a consolidat ca fiind cel mai mare eveniment agricol pe vestul țării ANCPI: Cadastru gratuit pentru terenurile care primesc subvenții APIA Lege în Parlament: Ajutor de 15 euro pe familia de albine, pe o durată de 3 ani