• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Micii fermieri nu mai vând grâul la recoltă după ce s-au unit într-o cooperativă și și-au construit propriul siloz

    Angelica Lefter -

    Micii fermieri membri ai Cooperativei Agricole Fermierul Nădlăcan, din judeţul Arad, își vor păstra în depozit grâul, în proporție de 80%. Restul, de 20% este contractat spre vânzare, a explicat Milan Kelo, preşedintele Cooperativei Agricole.

    Membrii Cooperativei Agricole Fermierul Nădlăcan își vor depozita în mare parte producțiile de grâu din acest an agricol. Ei își vor face credite pentru a putea să își plătească inputurile. La rapiță se înregistrează procesul invers, adică stocurile sunt mult mai mici și producția a fost deja contractată.

    Citește și: Un fermier din Arad a înființat de la zero o pădure cu fonduri din PNRR

    Milan Kelo, președintele Cooperativei Agricole Fermierul Nădlăcan

    Stocare de 10.000 de tone pentru fermierii din Cooperativa Agricolă Fermierul Nădlăcan

    Producția la rapiță a fost contractată în proporție de 75%, contracte futures, începând din luna martie și până în prezent, a spus fermierul Milan Kelo, preşedintele Cooperativei Agricole Fermierul Nădlăcan pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    ”Cooperativa noastră, Fermierul Nădlăcan, are o bază de recepție proprie în care avem o disponibilitate de 10.000 de tone pentru a depozita. În acest moment, din cei 27 de fermieri, care sunt membri în cooperativă, în cea mai mare parte dintre fermierii noștri, în proporție de 80% depozitează grâul pentru că avem vânzări foarte puține la grâu, dar în schimb rapița este o cultură pentru care s-au făcut contracte futures, începând cu luna martie, cu un preț între 2.300 și 2.350 de lei pe tonă FCA și cea mai mare parte din producție, în proporție de 75% este contractată cu livrare până la sfârșitul lunii august, deci o avem depozitată, dar este contractată”, a explicat fermierul Milan Kelo, preşedintele Cooperativei Agricole Fermierul Nădlăcan.

    Citește și: Analiști: România va înregistra o recoltă record de grâu, cea mai mare din ultimii aproape 30 de ani

    Transportul cerealelor s-a scumpit între timp și vor mai urma creșteri de prețuri, însă cooperativa nu va fi afectată de aceste majorări la transportul cerealelor deocamdată. Odată cu modificarea accizei la combustibili, bineînțeles că prețurile se vor schimba, iar fermierii vor resimți și ei, a spus Milan Kelo.

    ”Transportul s-a scumpit, dar cooperativa noastră toate contractele pe care le realizează sunt FCA, adică cu încărcare din partea cumpărătorului, nu asigurăm transportul. Și atunci, până la urmă, prețul, din cauza accizelor la motorină, când se scumpește transportul, cu siguranță va impacta și prețul pe tonă de la fermier, doar că noi nu-l vedem acum, pentru că nu negociem direct cu transportatorul, negociem cu cumpărătorul final, dar cu siguranță o să fim afectați”, a explicat Milan Kelo.

    Fermierii fac linie de credit pentru a-și putea achita inputurile

    Fermierii întâmpină și situații mai puțin plăcute. Ei nu au suficiente spații de depozitare să vândă grâul mai târziu, la un preț mai bun, de aceea singura soluție este de a face o linie de credit menită să îi ajute să păstreze producțiile.

    ”Situația fermierilor noștri este destul de delicată deoarece am avut mai mulți ani cu probleme semnificative, în primul rând probleme importante din cauza arșiței, nu neapărat a secetei, dar fermierii noștri sunt în situația în care își fac linie de credit ca să-și poată depozita producția. Adică nu au acel confort în care păstrează grâul un an de zile ca să îl vândă la un preț bun. Ei își fac linie de credit, plătesc inputurile și atunci speră ca acea marjă de câștig pe care o vor face până în primăvară, să acopere valoarea dobânzii și să și rămână cu un profit. Cooperativa Agricolă Fermierul Nădlăcan are o bază nouă, care este a membrilor, și putem depozita 10.000 de tone, silozuri. Unii dintre fermierii noștri mai mari au și depozite proprii, noi putem depozita producția din culturile de toamnă, dar fiind situația foarte delicată, din punct de vedere financiar, o parte din producție a trebuit să plece pentru a putea să-și achite ei inputurile”, a mai declarat preşedintele Cooperativei Agricole Fermierul Nădlăcan pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.


    Te-ar mai putea interesa

    Comisia Europeană: Statele membre trebuie să taie subvențiile fermierilor care primesc și pensie Fermier care își uda varza cu apă din Dâmbovița – săltat din câmp! Comunitatea din Lungulețu se revoltă! Micii fermieri nu mai vând grâul la recoltă după ce s-au unit într-o cooperativă și și-au construit propriul siloz

    Ultimele știri

    Combinatul Azomureș și-a reluat producția de îngrășăminte și funcționează la o treime din capacitate Alertă meteo: val de căldură, caniculă și disconfort termic accentuat în 20 de județe Vremea în următoarele patru săptămâni: perioade călduroase alternate cu ploi