• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Soia ia locul porumbului într-o fermă din Ucraina. Motivul? Seceta!

    Angelica Lefter -

    Scăderea anuală a precipitațiilor a determinat un fermier ucrainean din regiunea Kirovohrad să înlocuiască cultura de porumb cu cea de soia. Deși soia este o cultură iubitoare de apă, aceasta este mult mai rezistentă la căldură, iar asta îi determină pe fermierii ucraineni care se confruntă și cu alte probleme legate de război, să abordeze această cultură ce pare mai facilă.

    Luând în considerare scăderea anuală a nivelului de precipitații în sezon, ferma FG ”Yatran” din regiunea ucraineană Kirovohrad a revizuit parțial asolamentul: ponderea porumbului a fost redusă la jumătate și a fost înlocuită cu soia.

    Citiți și: Seceta face ravagii și în Ucraina. Cât de afectate sunt culturile

    Soia va fi cultivată în locul porumbului într-o fermă din Ucraina 

    Soia, mai rezistentă la căldura verii decât porumbul

    Proprietarul fermei, agricultorul Hryhoriy Voitenko, a vorbit despre decizia sa de acultiva soia acolo unde a mizat în trecut pe porumb, pentru site-ul Kurkul.com .

    ”Soia este, de asemenea, o cultură iubitoare de umiditate, dar tolerează mai bine căldura verii și este capabilă să folosească mai eficient rezervele de umiditate din sol. Prin urmare, sarcina noastră principală este să creăm condiții pentru acumularea maximă de umiditate în sol în extrasezon”, a spus fermierul.

    Pentru a rezolva această problemă, ferma a achizitionat anul acesta de la compania un scarificator nou. ”Experiența colegilor mei, fermieri vecini, arată că afânarea profundă sub sămânța de soia permite să obținem cele mai bune rezultate. La urma urmei, pe lângă acumularea de umiditate în extrasezon, creăm condiții mai bune pentru creșterea și dezvoltarea sistemului radicular destul de ”leneș” al boabelor de soia”, a spus Hryhoriy Voytenko.

    Citiți și: Ne mai inundă Ucraina cu porumb ieftin? Americanii ne dau răspunsul!

    Scarificatorul nivelează și afânează solul pentru soia 

    ”În primăvară suntem nevoiți să adâncim lucrările de pre-semănat pentru a nivela suplimentar câmpul. Și aceasta este o pierdere directă de umiditate, deoarece solul afânat primăvara este un sol uscat. Cu utilizarea scarificatorului, totul este mult mai ușor, deoarece o singură trecere prin câmp ne permite să obținem un câmp absolut plat în timpul iernii, cu costuri minime pentru a-l ”împrospăta” primăvara și să efectuăm semănat de înaltă calitate pe un câmp absolut nivelat, pe care soia îl solicită atât de mult”, a explicat agricultorul.

    Strip-till-ul este principala tehnologie de prelucrare a solului la ferma Yatran, iar pentru însămânțarea culturilor în rânduri, toamna se efectuează o fertilizare. ”Într-un an bun din punct de vedere al aportului de umiditate, nivelul de randament în funcție de diferite tehnologii este practic același. Dar când există probleme cu precipitațiile, pe care le observăm de câțiva ani la rând, atunci tehnologiile de economisire a energiei dau rezultate mai bune atât în ceea ce privește randamentul, cât și calitatea cerealelor”, a conchis Hryhoriy Voitenko.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermier care își uda varza cu apă din Dâmbovița – săltat din câmp! Comunitatea din Lungulețu se revoltă! Comisia Europeană: Statele membre trebuie să taie subvențiile fermierilor care primesc și pensie Micii fermieri nu mai vând grâul la recoltă după ce s-au unit într-o cooperativă și și-au construit propriul siloz

    Ultimele știri

    Elena Mateescu, ANM, anunță zile cu nopți tropicale, furtuni puternice și 42 de grade Celsius Combinele chinezești de putere mică au intrat pe piața UE. Cu cât le pot cumpăra fermierii Ministrul Florin Barbu: ”Nu voi pleca de la nicio întâlnire cu fermierii fără să am un mandat clar din partea lor cu privire la noua PAC”