• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Importurile de cereale, făină și zahăr din Ucraina, doar cu licență până la 31 decembrie

    Roxana Dobre -

    O serie de importuri agricole din Ucraina se vor face în continuare doar pe bază de licență. Conform unui proiect de Ordonanță de Urgență publicat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) în dezbatere publică, termenul de aplicare al Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 84/2023 se prelungește până la data de 31 decembrie.

    Ministerul Agriculturii a publicat ieri, joi – 27 iunie în dezbatere publică un proiect pentru prorogarea unor termene, printre măsuri aflându-se și prelungirea termenului până la care se aplică sistemul de autorizare la export introdus de Ucraina pentru produsele agricole.

    Citiți și: Florin Barbu: Voi cere extinderea licențelor de export și pentru zahăr și făină din Ucraina

    Importurile din Ucraina, doar cu licență

    Importurile din Ucraina, doar cu licență încă până la 31 decembrie 2025 inclusiv

    Proiectul de Ordonanță de Urgență publicat de MADR prelungește și termenul de aplicare al Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 84/2023 până la data de 31 decembrie 2025 inclusiv, pentru menținerea unui echilibru al pieței produselor agricole din România și a viabilității fermelor cu activitate sectoarele vegetal și zootehnic, dar și a procesatorilor români.

    La articolul 13 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 84/2023 privind instituirea unui mecanism de consultare şi reacţie coordonată în contextul implementării
    sistemului de autorizare la export introdus de Ucraina pentru produsele agricole, publicată în Monitorul Oficial al României Partea I nr. 929 din 13 octombrie 2023, cu modificările și completările ulterioare, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:

    „Art. 13-(1) Prezenta ordonanţă de urgenţă se aplică până la data de 31 decembrie 2025 inclusiv”, se arată în proiectul lansat de MADR.

    Citiți și: Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate

    Lista produselor agricole care au nevoie de licență

    MADR argumentează în proiect că este oportună și necesară prelungirea termenului de aplicare al ordonanței de urgență nr. 84/2023 până la data de 31 decembrie 2025 inclusiv, pentru menținerea unui echilibru al pieței produselor agricole din România

    ”Având în vedere că mecanismul de licențiere prevăzut de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 84/2023 privind instituirea unui mecanism de consultare și reacție coordonată în contextul implementării sistemului de autorizare la export introdus de Ucraina pentru produsele agricole, cu modificările și completările ulterioare, a avut ca impact atenuarea și stabilizarea producției interne a României și a pieței unor produse agricole, respectiv: grâu sau meslin, porumb, oleaginoase, făină de grâu, zahăr, ouă, carne de pasăre, cu efecte benefice pentru viabilitatea fermelor și pentru lanțul agroalimentar, este oportună și necesară prelungirea termenului de aplicare al acestei ordonanțe de urgență până la data de 31 decembrie 2025 inclusiv, pentru menținerea unui echilibru al pieței produselor agricole din România și a viabilității fermelor cu activitate sectoarele vegetal și zootehnic, dar și a procesatorilor români”, se arată în document.

    Potrivit sursei citate, nepromovarea în regim de urgență a acestor măsuri poate avea ca efecte afluxul de produse agricole din Ucraina, imposibilitatea valorificării produselor de către fermierii români, distorsionarea pieței produselor agroalimentare și existența unor practici comerciale neloiale, cu impact asupra populației, creșterea stocurilor și degradarea acestora, abandonarea fermelor de către fermierii români etc.

    Reamintim că OUG 84/2023 a instituit un mecanism de control și limitare a importurilor de cereale din Ucraina. Potrivit OUG, mecanismul presupune autorizarea operatorilor economici români pentru importul de grâu, porumb, seminţe de floarea soarelui şi rapiţă din Ucraina.


    Te-ar mai putea interesa

    Valentin Jecu, cultivator de usturoi, după tăierea subvenției: Vom ajunge de unde am plecat, să mâncăm usturoi chinezesc! ANAF vinde la licitație ferma Elenei Udrea de 40 de hectare. Prețul de pornire pentru terenurile de la Nana O lege nouă pentru emiterea titlurilor de proprietate a fost publicată în Monitorul Oficial

    Ultimele știri

    Combinatul Azomureș și-a reluat producția de îngrășăminte și funcționează la o treime din capacitate Alertă meteo: val de căldură, caniculă și disconfort termic accentuat în 20 de județe Vremea în următoarele patru săptămâni: perioade călduroase alternate cu ploi