• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Castraveți galbeni – cauze. Soluții pentru castraveții îngălbeniți

    Violina Gorcinschi -

    De ce se îngălbenesc castraveții – cauze și remedii. Îngălbenirea prematură a castraveților este cauzată de mai mulți factori precum lipsa de apă, a polenizatorilor sau a nutrienților necesari pentru dezvoltarea legumelor. De cele mai multe ori, remediile sunt simple și rapide. Dacă tehnologia agricolă este respectată, șansele sunt mici ca recolta de castraveți să se îngălbenească.

    Principala cauză pentru îngălbenirea castraveților este recoltarea târzie sau, mai exact, coacerea acestora pentru mai mult timp. În acest caz, castraveții au semințe mari, coajă tare, un gust amar și textură moale. De aceea, recolta se strânge la momentul potrivit, pentru a avea parte de legume proaspete și suculente. Vara, la temperaturi mari, castraveții se coc mai repede, astfel că se culeg o dată la 1-2 zile din grădină.

    Castraveții se fac galbeni – lipsa de nutrienți, posibilă cauză

    Lipsa de nutrienți are un efect negativ asupra plantelor, iar la castraveți se poate manifesta prin îngălbenirea legumelor. Castraveții cu carență de nutrienți pot crește mai greu, astfel că frunzele și legumele pot căpăta o culoare galbenă.

    În acest caz, soluția este simplă. Se adaugă doar îngrășământ, iar situația se ameliorează rapid. Anual, se recomandă administrarea de compost sau mraniță pe suprafața solului unde urmează să fie plantați castraveții sau în solar.

    Citește și: De ce se îngălbenesc pe margini frunzele castraveților. Cauze, tratamente

    Udarea castraveților (foto: hunker.com)

    De ce se îngălbenesc castraveții. Irigare necorespunzătoare

    O altă cauză pentru care castraveții se îngălbenesc ar fi udările necorespunzătoare. Atât excesul de apă, cât și un deficit afectează legumele astfel că este foarte importantă cunoașterea cantității corecte.

    Pentru a afla dacă cultura de castraveți are nevoie de apă, se verifică primii 3 cm de sol. Dacă este uscat, plantele au nevoie de apă și trebuie să fie udate. Cantitatea apei și frecvența irigării depind și de vreme. Dacă este secetă, se toarnă cantități mai mari de apă la temperatura camerei, mai des. La fel se procedează și în cazul arșiței. Udările au loc dimineața devreme sau seara.

    Polenizarea manuală a castraveților (foto: epicgardening.com)

    De ce castraveții se fac galbeni. Lipsa polenizării

    Castraveții produc flori masculine și feminine, iar reproducerea are loc cu ajutorul albinelor sau bondarilor, cei mai eficienți polenizatori. Aceștia sunt esențiali pentru o recoltă bună de legume. În caz contrar, florile rămân nepolenizate.

    Dacă florile sunt polenizate parțial, se transformă în legume slab dezvoltate care se îngălbenesc și cad. De aceea, lipsa polenizării poate fi cauza pentru care castraveții se îngălbenesc.

    Citește și: Care sunt cei mai performanți hibrizi de castraveți pentru cultura de solar?

    O soluție ar fi cultivarea florilor lângă castraveți, pentru a atrage polenizatorii. Totodată, se recomandă reducerea tratamentelor cu pesticide pentru a nu-i afecta. Se pot planta flori melifere, precum limba mielului sau gălbenelele.

    Polenizarea se poate realiza și artificial, însă e destul de greu de făcut dacă cultura de castraveți e mare. E nevoie de o pensulă care se rotește în interiorul florii masculine, apoi polenul se introduce în floarea feminină.


    Te-ar mai putea interesa

    Micii fermieri nu mai vând grâul la recoltă după ce s-au unit într-o cooperativă și și-au construit propriul siloz Valentin Jecu, cultivator de usturoi, după tăierea subvenției: Vom ajunge de unde am plecat, să mâncăm usturoi chinezesc! ANAF vinde la licitație ferma Elenei Udrea de 40 de hectare. Prețul de pornire pentru terenurile de la Nana

    Ultimele știri

    Combinatul Azomureș și-a reluat producția de îngrășăminte și funcționează la o treime din capacitate Alertă meteo: val de căldură, caniculă și disconfort termic accentuat în 20 de județe Vremea în următoarele patru săptămâni: perioade călduroase alternate cu ploi