• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Prognoză: Recolta de grâu a Franței va ajunge la 32,6 milioane de tone

    Violina Gorcinschi -

    Recolta de grâu a Franței este prognozată să ajungă la 32,6 milioane de tone în acest an, în creștere cu 27% comparativ cu recolta dezastruoasă de anul trecut, conform primelor estimări ale Ministerului francez al Agriculturii, publicate astăzi, miercuri – 16 iulie.

    ”Suntem mai degrabă optimiști, chiar dacă trebuie să rămânem prudenți la acest moment. Mergem spre o recoltă bună…cu randamente bune și o calitate frumoasă”, a comentat Benoît Piétrement, președintele biroului de cereale de la organismul public FranceAgriMer într-o conferință de presă, citată de Agerpres.

    Recolta de grâu a Franței în 2025: Peste 32 milioane de tone

    Această frumoasă recoltă așteptată în Franța, cel mai mare producător european de cereale pentru pâine, ar urma să se traducă printr-o majorare cu aproape șapte milioane de tone a producției de grâu, de la un an la altul.

    Potrivit calculelor Ministerului francez al Agriculturii, creșterea producției de grâu este în principal rezultatul unui randament mai bun la hectar, comparativ cu cel înregistrat în anul trecut. Producția medie la hectar ar urma să se ridice la 7,26 tone, comparativ cu cea de 60,9 tone înregistrată în 2024, adică o creștere de 19%. La aceasta se va adăuga și creșterea suprafețelor cultivate cu grâu, până la 4,49 milioane de hectare, de la 4,21 milioane de hectare în 2024.

    Citește și: Raport USDA – iulie 2025: prețul grâului după noile estimări la recoltele din Ucraina și Rusia

    Chiar dacă recolta de grâu din acest an va fi cu 27% mai mare decât cea de anul trecut, comparativ cu media din ultimii cinci ani producția din 2025 va fi cu doar 2,4% peste media din 2020-2024, perioadă care a inclus doi ani cu recolte slabe.

    Regiunile din treimea de nord a Franței sunt cele cu cele mai mari randamente la producția de grâu moale. Cele mai mari creșteri au fost înregistrate în Bourgogne-Franche-Comte, unde randamentul est cu 17% peste media din ultimii cinci ani, în Midi-Pyrenees (+13%) și în Alsace-Lorraine (+11%).

    Per total, ”la data de 1 iulie 2025, secerișul cerealelor păioase se derulează în condiții bune” și sunt așteptate creșteri puternice (25% în ritm anual), grație condițiilor meteorologice și sanitare bune pentru culturile din acest an, arată cel mai recent buletin al Agreste, serviciul de statistică din cadrul Ministerului francez al Agriculturii.

    Datele furnizate de Comisia Europeană arată că, de la începutul sezonului curent și până în luna iulie, exporturile de grâu ale României au fost mai mari decât cele ale Franței, care în mod normal este cel mai mare exportator de grâu din UE. Recolta de grâu a Franței a fost afectată în 2024 de excesul de precipitații.

    Citește și: România și Franța au cerut Comisiei Europene amânarea aplicării Acordului MERCOSUR

    Conform acestor date, România a fost, de departe, cel mai mare exportator de grâu moale din UE, cu o cantitate de 5,56 milioane de tone, urmată de Germania cu 2,79 milioane de tone, Lituania cu 2,60 milioane de tone, Letonia cu 2,26 milioane de tone și Bulgaria cu 2,16 milioane de tone.

    Franța, care în mod normal este cel mai mare exportator de grâu din UE, se plasează abia pe locul șase, cu 2,05 milioane de tone de grâu exportate în sezonul 2024/25.


    Te-ar mai putea interesa

    Doliu în lumea legumicultorilor. O legendă a industriei semințelor s-a stins din viață O lege nouă pentru emiterea titlurilor de proprietate a fost publicată în Monitorul Oficial Valentin Jecu, cultivator de usturoi, după tăierea subvenției: Vom ajunge de unde am plecat, să mâncăm usturoi chinezesc!

    Ultimele știri

    Combinatul Azomureș și-a reluat producția de îngrășăminte și funcționează la o treime din capacitate Alertă meteo: val de căldură, caniculă și disconfort termic accentuat în 20 de județe Vremea în următoarele patru săptămâni: perioade călduroase alternate cu ploi